EFJ, Belçika polisinin güç gösterisini şiddetle kınadı

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Belçika polisinin Medya Haber ve Stêrk TV stüdyolarında aramaya eşlik eden güç gösterisini şiddetle kınadı ve yetkilileri gazetecilerin kaynaklarının gizliliğine saygı gösterilmesini garanti altına almaya çağırdı.

ÖZGÜR BASINA SALDIRIYI KINADI

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Belçika federal polisinin 22-23 Nisan 2024 gecesi Kürt televizyon kanalları Stêrk TV ve Medya Haber stüdyolarına Avrupa Soruşturma Emri adı altında gerçekleştirdiği ve ciddi maddi hasara yol açan ve ekipmanlarına el konulan operasyonu kınayan bir açıklama yaptı. EFJ, aramaya eşlik eden güç gösterisini şiddetle kınayan Belçika'daki üyesi Flaman Gazeteciler Birliği'ne (VVJ) katılarak, yetkilileri gazetecilerin kaynaklarının gizliliğine saygı gösterilmesini garanti altına almaya çağırdı.

Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Stêrk TV ve Medya Haber'in Denderleeuw kentindeki binalarında 200'den fazla polis memurunun katılımıyla gerçekleştirilen arama gece 1'den sabah 4.30'a kadar sürdü. Görüntülerde de görüldüğü üzere, birçok kapı zorlanarak açılmış ve kolları sökülmüştür. Birkaç odada asma tavanlar da kırılmış ve büyük LED ekranlar hasar görmüştür. Savcılık, ayrıca muhasebe ve bankacılık işlemlerinin yanı sıra gazetecilik çalışmaları için kullanılan ve gazetecilik kaynaklarının gizliliğini riske atan iki bilgisayara da el koydu. 

Federal Savcıya göre arama, Fransız ulusal terörle mücadele savcılığı PNAT'ın talebi üzerine gerçekleştirildi. Kürt İşçi Partisi'nin (PKK) finansmanına ilişkin bir soruşturma kapsamında Fransız yetkililer televizyon kanallarının PKK ile bağlantılı olduğundan şüpheleniyor. Avrupa Birliği'nin terör listesinde yer alan parti, Belçika'da artık terör örgütü olarak kabul edilmiyor.”

VVJ Genel Sekreteri Charlotte Michils’in hasarı yerinde gördükten sonra "Soruşturma fırsatını yargılamıyoruz, bu bizim işimiz değil, ancak eylemlere eşlik eden güç gösterisini ve verilen önemli zararı kınıyoruz. Prosedür sırasında tüm basın özgürlüğü güvencelerinin yerine getirildiğini umuyoruz" şeklinde yaptığı açıklamaya da yer veren Federasyon açıklamasında, EFJ, Flaman Gazeteciler Birliği'nin Belçika Federal Polisi'ne yaptığı açıklama çağrısına katılıyor” denildi.

EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez’in, "Gazetecilik kaynaklarının gizliliği Belçika'da yerleşik Kürt TV kanalları için de aynı şekilde geçerlidir. Her türlü ihlal orantılı olmalı ve azami dikkatle ele alınmalıdır" şeklindeki açıklamasına da yer verildi.

Kürt TV kanalları ilk kez bu denli büyük çaplı polis baskınlarına hedef olmadığı da hatırlatılan açıklamada, “Geçmişte 1996 ve 2010 yıllarında da benzer iki polis baskını yaşanmıştı. Aramaların hiçbiri takip eden bir eylemle sonuçlanmadı” denildi.