2024 Basın Özgürlüğü Endeksi: Türkiye’de durum ‘çok vahim’

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayınlanan 2024 Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye bir önceki yıla göre yedi sıra ilerlese de durumu “çok vahim” ülkeler arasında yer aldı.

RSF’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre küresel ölçekte net olan bir şey var: “Basın özgürlüğü, tam da onun güvencesi olması gereken kişilerin, yani siyasi otoritelerin tehdidi altında.”

Siyasi göstergelerdeki genel düşüş Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde ilk üç sırada yer alan ülkeleri de etkiliyor. 

İlk sırada yer alan Norveç'in basın özgürlüğü puanı düşerken, medya kuruluşlarının siyasi partiler tarafından yargısal sindirmeye maruz kaldığı İrlanda (8.) Avrupa Birliği'ndeki lider konumunu Danimarka'ya (2.) ve ardından İsveç'e (3.) kaptırdı.

Sıralamanın sonunda, Çin, Vietnam ve Kuzey Kore gibi Asya ülkeleri yerlerini siyasi göstergeleri dibe vuran üç ülkeye bırakıyor: Taliban'ın iktidara dönüşünden bu yana gazeteciliği baskı altında tutmaya devam eden Afganistan (siyasi olarak 44 sıra geriledi), Suriye (siyasi olarak 8 sıra geriledi) ve Eritre (genel ve siyasi olarak sonuncu, 9 sıra geriledi). 

RSF, Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin yeniden seçilmesinin endişe yarattığına dikkat çekiyor. 158. sıradaki Türkiye, Endekste puan kaybetmeye devam ediyor. Türkiye bir önceki yıla göre genel sıralamada 7 sıra ilerlese de,  özellikle siyasi ve yasama endeksinde puan kaybetti. 

RSF; “Türkiye gazetecileri hapsetmeye ve internet sansürü ve adli kontrol yoluyla medyayı zayıflatmaya devam ediyor” diye belirtti. 

Türkiye’ye ilişkin bilgilendirmede, “Ulusal medyanın %90'ı hükümetin kontrolü altında” diyen RSF, ayrıca şunları not ediyor: “Türkiye'de otoriterleşmenin güç kazanmasıyla birlikte medyada çoğulculuk her zamankinden daha fazla sorgulanır hale gelmiştir. En kritik olanı zayıflatmak için tüm araçlar kullanılıyor.”