Fransa: Avrupa Hızlı Müdahale Gücü 2025’te hayata geçebilir

Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Perşembe günü dile getirilen Avrupa “hızlı tepki gücü ”nün 2025’ten itibaren hayata geçebileceğini duyurdu.

Bakan Sébastian Lecornu, France 2 televizyon kanalına verdiği mülakatta, “Bu kilit bir konu ve çok reaktif ve çok hızlı davranarak önümüzdeki yıl gibi erken bir tarihte bir sonuca ulaşabileceğimizi umuyorum” dedi. 

Lecornu bu projeyi “NATO'nun yetkin olmadığı ve Fransa'nın genellikle tek başına operasyon yürüttüğü pek çok kriz” olduğu gerçeğiyle gerekçelendirdi.

Bu güç, özellikle krizdeki ülkelerden vatandaşların tahliyesi gibi operasyonlar için tasarlanıyor. 

Geçen yıl Sudan'dan vatandaşlarının tahliyesini örnek gösteren Lecornu, “Hartum'da A400M'ler ve botlarla büyük bir hava köprüsü kurduğumuz bir operasyon başlattık. Bu operasyonda Fransa neredeyse tek başınaydı” dedi.

Sagittaire olarak bilinen bu görev, 200'den biraz fazla Fransız vatandaşı da dahil olmak üzere 80'den fazla farklı milletten yaklaşık bin kişinin tahliyesini sağlamıştı.

Bu tür operasyonlar pek çok ülkeyi ilgilendirdiğinden, “bir bedeli ve değeri olan” bu yükün paylaşılmasının doğal olduğunu savunan Lecornu, “Askerileştirilmiş, ancak NATO'nun bir dizi nedenden ötürü bilmesine gerek olmayan ve şimdi ‘bunu Avrupa'da yapalım’ dediğimiz görevleri var. Bu da bizim için pragmatizmdir” şeklinde konuştu. 

Lecornu, “Avrupa vatandaşlarını, Portekiz, İtalyan, Alman ve Fransız vatandaşlarını güvenliğe kavuşturmak için bu hızlı tepki gücü çok hızlı bir şekilde kurulabilmelidir” diye ısrar etti.

MACRON: AVRUPA ÖLÜMLÜ

Perşembe günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2017'den bu yana Avrupa Birliği'nin durumunu değerlendirdikten sonra, ağırlıklı olarak savunma ile ekonomi ve ticaret politikalarına odaklanan Avrupa vizyonunu ortaya koymuştu. 

Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi Avrupa kartını kullanarak kampanyasını canlandırmaya çalışan Macron, Avrupa Birliği’ni, kendisini bekleyen tehlikeler karşısında cesur olmaya çağırdı.  Emmanuel Macron, "Avrupa'mız ölümlüdür" diyerek “Küme düşme” riski olduğunu belirtti. Macron, “Kuralların değiştiğine” dikkat çekerken, “Bugün Avrupa'mızın ölümlü olduğu gerçeği konusunda uyanık olmalıyız. Ölebilir. Ölebilir ve bu sadece bizim tercihlerimize bağlı ancak bu seçimlerin şimdi yapılması gerekiyor” dedi. 

Fransa cumhurbaşkanı, yeni jeopolitik manzarayla yüzleşmek için "Avrupa kıtasının güvenilir bir savunmasını" inşa etmenin gerekli olduğunu söyledi. 

Macron, "Avrupa, müttefikleriyle birlikte değer verdiği şeyleri, bizimle birlikte ve gerekirse tek başına yapmaya hazır olduklarında nasıl savunacağını bilmelidir” dedi.