Fransa’da çocuklar için sokağa çıkma yasakları gündemde

Fransa’nın denizaşırı illerinden biri olan Guadeloupe'da küçükler için sokağa çıkma yasağı getirilmesinin ardından İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransa anakarasında da böyle bir tedbiri desteklediğini açıkladı.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin'in suçla mücadele amacıyla Guadeloupe'daki Pointe-à-Pitre'de reşit olmayanlar için sokağa çıkma yasağı getirmesinin ardından birçok sağcı ve aşırı sağcı belediye başkanı kendi belediyelerinde de benzer bir tedbir uygulamak istediklerini açıkladı.

France 3 Occitanie televizyonu tarafından konuyla ilgili bir soru üzerine Darmanin, Fransa'nın başka yerlerinde de sokağa çıkma yasağı uygulanmasından “yana” olduğunu söyledi.

“Çocukların, ergenlerin ve reşit olmayanların ‘evde olmaları, uyumaları ve ertesi gün okula gitmeleri gerekirken’ gece yarısı, saat 1.00’de ya da sabah 2.00’de sokakta olmalarının normal olmadığını” belirten İçişleri Bakanı şunları söyledi: “Bu tür bir şey (şiddet) olduğunda (...) reşit olmayanlar için sokağa çıkma yasağından yanayım”.

İçişleri Bakanı, “Belediye başkanlarının, devletin yaptığı gibi, küçüklerin, özellikle de 13 yaşından küçüklerin dışarı çıkmasını engellemek için emir verme yetkisi vardır. Ben onları destekliyorum ve Cumhuriyetin valileri de onları destekleyecektir” şeklinde konuştu. Bakan, “Tabii ki idare mahkemesi, eğer bir dava kendisine havale edilirse, yetkinin kötüye kullanılıp kullanılmadığını kontrol edebilmelidir” diye ekledi. 

Geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı, suçla mücadele amacıyla 18 yaşından küçükler için Gaudeloupe'un Pointe-à-Pitre kentinde iki ay süreyle akşam saat 8'den itibaren sokağa çıkma yasağı uygulanmasını emretmişti. 

Darmanin, “Ne yazık ki, genelde Guadeloupe'da, özelde ise Pointe-à-Pitre'de reşit olmayanların suç işleme oranının son derece yüksek olması bizi çok etkiliyor” dedi. 

Bu açıklamanın ardından Béziers Belediye Başkanı Robert Ménard salı günü yaptığı açıklamada, “üç öncelikli mahallede” 13 yaşından küçükler için, yanlarında bir yetişkin olmadığı sürece, gece 11'den sabah 6'ya kadar sokağa çıkma yasağı getirdiğini duyurdu. 

Aşırı sağcı belediye başkanı kararını gerekçelendirirken, “gece yarısı kendi hallerine bırakılan gençlerin sayısının artmasına” ve “olayların sayısındaki artışa”, özellikle de 2019'da bir okulun yakılmasına ve “Temmuz 2023 isyanlarına” atıfta bulundu. 

Bu girişimden ilham alan diğer belediye başkanları da, 13 yaşın altındaki refakatsiz çocuklar için “şehir genelinde” sokağa çıkma yasağı getirme niyetini açıkladı. Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi de bu tür önlemler alma niyetini duyurdu. 

Gérald Darmanin'e göre bu tür önlemler alan belediye başkanları “son derece makul insanlardır”. 

İçişleri Bakanı, “Béziers belediye başkanının söylediklerini duydum. Her ne kadar tüm bölgelerin ve tüm belediyelerin yerini almak Devletin görevi olmasa da bu girişimleri desteklediğimi belirtmek isterim” dedi.