Kenya ve Tanzanya’da sel felaketleri: En az 365 ölü

Kenya, Tanzanya kıyılarına yaklaşan bir kasırganın gelişine hazırlanırken mart ayından bu yana meydana gelen sellerde ölenlerin sayısının 200'ü aştığını duyurdu.

Doğu Afrika'daki pek çok ülkeyi vuran şiddetli yağışlar sel ve toprak kaymalarına yol açarak ekinleri yok etti, evleri yıktı ve yüz binlerce insanı yerinden etti.

Kenya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkede "şiddetli hava koşulları nedeniyle" en az 210 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. 

Perşembe günü bir önceki ölü sayısı 188 olarak açıklanmıştı. Ayrıca ülkede 165 binden fazla kişi yerinden edildi ve 90 kişi de kayboldu. 

TANZANYA’DA EN AZ 155 ÖLÜ

Komşu Tanzanya’da da benzer sel felaketlerinde en az 155 kişi hayatını kaybederken, her iki ülke şiddetli yağışlarla eş anlamlı olan bir kasırganın gelişine hazırlanıyor. 

Tanzanyalı yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamada Hidaya adı verilen hava olayının yerel saatle 03:00'te (00:00 GMT) Mtwara kasabasının yaklaşık 400 km güneydoğusunda "tam teşekküllü bir siklon statüsüne ulaşacak şekilde güçlendiği" uyarısında bulundu. 

Kenya İçişleri Bakanlığı, siklonun pazar gününden itibaren kıyıya ulaştığında kuvvetli rüzgarlar, güçlü dalgalar ve şiddetli yağış getirebileceğini tahmin ediyor.

BURUNDİ’DE EN AZ 29 ÖLÜ

BM İnsani İşler Ofisi'ne (Ocha) göre Burundi'de yağmur sezonunun başladığı eylül ayından bu yana en az 29 kişi öldü ve 175 kişi yaralandı.

Bölgedeki yağışlar, genellikle küresel ısınmayla ilişkilendirilen ve dünyanın bazı bölgelerinde kuraklıklara, başka yerlerde ise şiddetli yağışlara neden olan doğal bir iklim fenomeni olan El Niño ile yoğunlaştı. 

Son 40 yılın en kötü kuraklığını atlatmaya çalışan Kenya, Somali ve Etiyopya'da 2023 yılı sonuna kadar sağanak yağışlar 300'den fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.