Netanyahu'nun tartışmalı ABD ziyareti başladı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran ile Batı arasında devam eden Nükleer Müzakerelerin 'sakıncalarını' anlatacak bir konuşma yapmak üzere bugün ABD'nin başkenti Washington'a ulaştı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran ile Batı arasında devam eden Nükleer Müzakerelerin 'sakıncalarını' anlatacak bir konuşma yapmak üzere bugün ABD'nin başkenti Washington'a ulaştı.

Üç günlük resmi ziyareti çerçevesinde Salı günü ABD Kongresi'nde konuşacak olan Netanyahu, Başkan Barack Obama ve Beyaz Saray'dan herhangi bir üst düzey yetkili ile görüşmeyecek.

Başkan Obama'nın Netanyahu ile görüşmemesine gerekçe olarak, 2 hafta sonra yapılacak seçimler gösteriliyor.

Cumhuriyetçi kongre üyelerinin daveti üzerine gerçekleştirilen Netanyahu ziyareti, Beyaz Saray tarafından hoş karşılanmıyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Başbakanı'nın alışılmadık şartlarda gerçekleşen ziyareti için "Her ne kadar eşine hiç rastlanmamış olmasa da garip bir durum. Netanyahu'nun ziyaretini diplomatik kanallarla değil, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner aracılığıyla öğrendik" yorumunu yaptı.

Ancak Kerry, Netanyahu'nun her zaman için ABD'de memnuniyetle ağırlanacağını da sözlerine ekledi.

NETANYAHU: TARİHİ BİR ZİYARET OLACAK

Washington'a hareket etmeden önce konuşan Netanyahu, ziyaretini "Can alıcı, hatta tarihi" olarak tanımladı. "Tüm İsrail halkının güvenliği için derin endişelerim var" diyen Netanyahu, "Geleceğimizi güvence altına alabilmek için her şeyi yapacağım" dedi.

Binyamin Netanyahu, son açıklamalarında da İran ile üzerinde mutabakata varılacak bir nükleer program anlaşmasının Tahran'ın nükleer silah üretmesinin önüne geçemeyeceğini savunuyordu.

İRAN, TARTIŞMALI ZİYARETTEN MEMNUN

Netanyahu'nun ABD'de tartışma yaratan ziyareti için Tahran'dan ise 'Biz kazançlı çıkacağız' yorumu geldi.

Fars haber ajansının geçtiği habere göre, İran Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Hamid Abutalebi, İsrail Başbakanı'nın Salı günkü konuşmasının İsrail'i müttefiklerinden daha da uzaklaştıracağını savundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere'nin yanı sıra Almanya'nın da içinde bulunduğu ve 5+1 olarak adlandırılan ülkeler ile İran arasında nükleer program müzakereleri devam ediyor.

Görüşmelerde Mart sonunda politik bir müzakereye varılması, 1 Temmuz 2015'te ise Nükleer Anlaşmanın teknik detaylarının son şeklini alması planlanıyor.