AKP Yarımburgaz’ı TOKİ eliyle zenginlere peşkeş çekiyor

Kanal İstanbul projesi güzergahındaki Yarımburgaz mahallesinin AKP’li Küçükçekmece belediyesi tarafından TOKİ eliyle zenginlere peşkeş çekilmek istendiği ortaya çıktı.

Kanal İstanbul projesi güzergahındaki Yarımburgaz mahallesinin AKP’li Küçükçekmece belediyesi tarafından TOKİ eliyle zenginlere peşkeş çekilmek istendiği ortaya çıktı. Bu haksız uygulamaya karşı Yarımburgaz Mahallesi Birlik ve Yardımlaşma Derneği çatısı altında 8 aydır direnen mahalle halkı buna izin vermeyeceklerini vurgularken, ANF’ye konuşan Dernek Başkanı Nurettin Yılmaz, “Kanal İstanbul’un bize zararı yok, ama Kanal İstanbul’u bahane ederek bizi buradan püskürtmek istiyorlar” dedi.

REZERV YAPI ADINA ALTINDA YAĞMA

Yarımburgaz Mahallesi Birlik ve Yardımlaşma Derneği, AKP’nin “mega projeleri”nin kuşatması altında olan Yarımburgaz Mahallesi ve sakinlerinin çıkarlarını savunmak için 8 aydır faaliyet yürütüyor. Konuştuğumuz Dernek Başkan Yardımcısı Yalçın Kır, Yarımburgaz’ın Küçükçekmece ilçesinin 21 mahallesi içinde en büyük yüzölçümüne sahip ikinci mahalle olduğunu aktardı. Kır, Yarımburgaz’ın aynı zamanda imar açısından sorunlu iki mahalleden biri olduğunu belirtti. Kanal İstanbul güzergahındaki Bosforus City, TEMA İstanbul, İstanbul Sarayları, Eroğlu gibi milyar dolarlık projelerin tam ortasında bir yerde bulundukları için, burada yaşayan insanlara hiç aldırmadan, kentsel dönüşüm adı altında devletin burayı rezerv alanı içine aldığına dikkat çekti. Yarımburgaz’ı rezerv yapı alanı olarak ilan eden devletin mahalle sakinlerine hiçbir şekilde tebligat yapmadığını vurgulayan Kır, bu da yetmezmiş gibi AKP’li Küçükçekmece Belediye Başkanı Tamer Karadeniz’in mahalleyi TOKİ’ye açtığına dikkat çekti.

BİNALAR BOŞALTILACAK

Kır, Küçükçekmece Belediye Başkanı Tamer Karadeniz’in mahalle halkından habersiz olarak TOKİ’nin mahallede proje yapması için belediye meclis üyelerine protokol sunduğuna ve bu protokolün kabul edildiğine işaret etti. Bu durumun ciddi mağduriyetlere yol açacağını da sözlerine ekleyen Kır, “Bu mahallede oturan insanların hepsi işçi ve yıllardır vergi ödemelerine rağmen kendilerine imar verilmediği gibi binalar kamulaştırılmak ve boşaltılmak isteniyor” diye konuştu.

Kendilerine herhangi bir tebligat yapılmadığı için mahalle sakinlerinin neyle yüz yüze kalacağını henüz bilmediklerini de ifade eden Kır, burasının rezerv yapı alanı için uygun olmadığının altını çizerek, bunun yerine sakinlere 600 metrekarelik uygulanabilecek bir imar verselerdi kimsenin mağdur olmayacağını sözlerine ekledi.

RÜŞVET KARŞILIĞINDA KAÇAK YAPILAŞMAYA GÖZ YUMDULAR

Mahalle halkı ise yıllardır kendi tırnaklarıyla inşa ettikleri mahallelerini terk etmemekte kararlı. Bu sakinlerden biri olan Yarımburgaz Mahallesi Birlik ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nurettin Yılmaz, ne olursa olsun mahalleyi savunacaklarını vurguluyor. 1975 yılında Ardahan’dan gelip Yarımburgaz mahallesine yerleşen Yılmaz, “O zamanlar burası açık araziydi. Her yer yeşillikti. Sadece birkaç temeli atılan bina ve iki tavuk çiftliği vardı” diyor.

1956 yılında bu mahallenin imara uygun parsellere ayrıldığını, 1/ 2 hisse olarak satılsa da, bir zaman sonra hisselerin durdurulduğunu aktaran Yılmaz anlatımlarını şöyle sürdürdü: “Buraya gelen herkes kaçak olarak ev yaptı ama belediye vatandaşın üzerinden para kazanıyordu. Mühendisi, mimarı dolaştı, bir taraftan yıkım yaptı, diğer taraftan para aldı. Böylece kaçak gecekonduların yapılmasına göz yumdular.”

KANAL İSTANBUL BAHANE, PEŞKEŞ ŞAHANE

Küçükçekmece Eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay tarafından söz verilmesine rağmen, mahalle sakinlerine imar verilmediğine dikkat çeken Yılmaz, Yeniay sözünü tutmadan çekip giderken, onun yerine gelen Tamer Karadeniz’in bu kez mahalleyi TOKİ’ye açtığını söyledi.

TOKİ’nin normalde devlet arazilerinde işlem yapması gerekirken, insanların özel mülkiyetlerine göz diktiğine dikkat çeken Yılmaz, “Yerinde dönüşüm yapılacaksa yapılsın, ama biz TOKİ’yi istemiyoruz. Kendi imarlarımızı versinler, biz kendi inşaatlarımızı kendimiz yapalım” dedi.

“Kanal İstanbul’un bize zararı yok, ama Kanal İstanbul’u bahane ederek bizi buradan püskürtmek istiyorlar” diye konuşan Yılmaz şunları söyledi: “Tek amaçları bizi buradan def edip, Kanal İstanbul ve mega projeler de hazırken burayı zengin kesime peşkeş çekmek. Buna izin vermeyeceğiz, sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

VERGİ VERİLİYOR, TAPU VAR AMA İMAR YOK

30 yıldır Yarımburgaz Mahallesi’nde oturan 70 yaşındaki Sebahattin Yıldız, o dönemler rüşvet karşılığında belediyenin betonarme bina yapılmasına göz yumduğunu belirtti. Bugün ise belediyenin hem yıktığını hem de para aldığını vurgulayan Yıldız, “Bizim burada hem arsa tapumuz var hem ev beyan tapumuz var. Belediyeye her yıl hem arsa hem ev vergisi veriyoruz, ama buna rağmen bize imarlarımızı vermediler. Şimdi de burayı sessizce boşaltmamızı bekliyorlar” dedi.

Tamamen sefalete itildiklerini ifade eden Yıldız, gözyaşlarına hakim olamayarak “Ben 30 sene sonra nereye gideceğim? İntihar etmem lazım” diye feryat etti.