Elçi: Türkiye'de yaşam hakkı büyük tehdit altına girdi

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, öteden beri toplumsal gösterilerde silah kullanan polisin yaşam hakkında son verdiğini belirterek, bu yasayla birlikte polisin daha rahat silah kullanacağını söyledi.

İç güvenlik yasa tasarısını kabul edilmesini değerlendiren Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, öteden beri toplumsal gösterilerde silah kullanan polisin yaşam hakkında son verdiğini belirterek, bu yasayla birlikte polisin daha rahat silah kullanacağını söyledi. Elçi, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte temel hak ve özgürlükler başta olmak üzere, yaşam hakkının büyük bir tehdit altına girdiğini ifade etti. 

Meclis'te kabul edilen ve kamuoyunda 'İç güvenlik paketi' olarak bilinen  Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmü'nde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı değerlendiren Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, böyle bir yasaya Türkiye'nin ihtiyacı olmadığını söyledi. Elçi, bu düzenlemenin yasallaşmasıyla birlikte özgürlükler bakımından Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğini, temel hak ve özgürlükler başta olmak üzere kişi özgürlüğü, güvenliği ve yaşam hakkı gibi temel hakların çok büyük bir tehdit altına girdiğini söyledi.

HERKES KEYFİ OLARAK GÖZALTINA ALINABİLİR

Elçi, propaganda suçu ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Yasası'na muhalefet suçu gibi demokratik özgürlükleri çok yakından ilgilendiren kişilerin kendilerini ifade etme, temel özgürlükler bu yasayla katalog suçlar arasına alındığına dikkat çekerek, "Artık sokakta yürüyen, bir açık hava toplantısında bir konuşma yaparak kendini ifade etmek isteyen, hükümetin bir takım uygulamalarını eleştiren ya da bir panelde konuşan bir kişi Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Yasası'na muhalefet ettiği gerekçesiyle adam öldürme, gasp, fuhuş gibi hukuk düzeninde en ağır suçlardan işlem görüp, bu suçlar gibi bir tutuklamaya maruz kalacaktır" dedi.

POLİS ŞİMDİ DAHA RAHAT SİLAH KULLANABİLECEK

Yasada, gösteri ve yürüyüş esnasında suçüstü hali denilecek kitle tümüyle kolluğun takdiriyle savcıya bile haber verilmeden, yargının denetimi dışında hakim güvencesi bile olmadan kişi gözaltına alınabileceğini sözlerine ekleyen Elçi, kişinin yargı denetimi olmadan 48 saat gözaltında tutulabileceğini ifade etti. Elçi, "Kolluk görevlilerin kitlesel gösterilerde silah kullanma yetkilerinin artırılmasıyla birlikte öteden beri kitlesel gösterilerde kolluk görevlilerin çok aşırı hatta keyfi bir biçimde silah kullanarak, kişilerin yaşam hakkına son verdiği bilinen bir uygulamadır. Bu durum Türkiye için çok ağır bir tablodur. Bu yasayla birlikte kolluk görevlilerin artık daha rahat silah kullanabilecek" şeklinde konuştu.

DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ ARTIK HAYAL OLACAK

Türkiye'nin böyle bir yasal düzenlemeye ihtiyacının olmadığını anlatan Elçi, "Güvenlik güçleri yasa dışı eylemlerle mücadele etmek için yeterli yasal yetkilere sahiptirler. Türkiye'de bu anlamda yeterli bir yasal alt yapı vardır. Bu nedenle biz özellikle bu dönemde böylesi bir yasal düzenlemenin parlamentodan geçmesini anlaşılmaz buluyoruz. Biz Barolar olarak bu yasa ile ilgili demokratik tepkilerimizi en üst düzeyde ortaya koyduk. Çünkü bize göre bu düzenlemenin yasallaşması durumunda demokratik bir hukuk devleti hayali artık sona erecektir" dedi.