Fransa'daki Êzidî dernekleri FKÊ'ye katılıyor

Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen Êzidî konferansında Fransa'da faaliyet yürüten Êzidî derneklerinin birleşme kararı alındı.

Avrupa'da faaliyet yürüten Êzidî Dernekleri Federasyonu(FKÊ) tarafından Êzidîlerin sorunlarını çözmek amacıyla bir süre önce başlattığı konferanslar dizisi Fransa'nın Başkenti Paris Paris-Corbeil devam etti Çoğunluğu Kafkas Êzidîlerinin katıldığı konferansa yaklaşık 150 kişi hazır bulundu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Tamaz Dasini, konferansın önemine değindi. Böylesi bir süreçte bu konferansın Fransa'da yaşayan Êzidîler için tarihi olduğunu belirterek, bütün Êzidîlerin ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Dasini’nin ardından FKÊ Eşbaşkanı Ali Atalan bir konuşma yaptı. Atalan “Êzidîlerin artık kaybedecekleri hiç bir şeylerinin kalmamıştır. Bundan dolayı ortaya çıkan fırsatı değerlendirerek, kendi özgürlüğünü ve özerkliğini oluşturmaları gerekiyor" dedi.  Êzidî kurumlarının kendi geleceklerine sahip çıkması gerektiğini belirten Ali Atalan, şunları söyledi: "Ezidîler, dünyayı, bölgeyi ve Kürdistan’daki gelişmeleri çok iyi tahlil etmeli, dost-düşman ayrımını doğru yapmalı, kendi stratejik müttefiklerini isabetli bir şekilde tercih etmelidir. Biz büyük düşünmesek, büyük düşeriz. Dolayısıyla Êzidî toplumu ve örgütlülüğü küçük hesapları terk etmeli, daraltıcı, boğucu ve parçalayıcı tutumlardan uzak durmalıdır."

Yapılan konuşmaların ardından konferansta Fransa'daki Êzidî kurumlarının birleşme kararı alındı ve FKÊ bünyesine katılma kararı alındı. Ayrıca konferansta önümüzdeki dönemde Şengal'de yapılacak Şengal Özerklik Konferansı'na delege göndereceği bildirildi.