GÖRÜNTÜLÜ

Mine Karakaş: Kürtçeyi her alanda kullanalım

Amed Kürt Dili Enstitüsü Eşsözcüsü Mine Karakaş, asimilasyon politikalarını boşa çıkarmak için Kürtçenin hayatın her alanında kullanılması gerektiğini söyledi.

TÜRK DEVLETİNİN ASİMİLASYON POLİTİKALARI

Amed Kürt Dili Enstitüsü Eşsözcüsü Mine Karakaş, Kürt dilini yok etmek için yüz yıllardır asimilasyon politikalarının uygulandığına dikkat çekerek, dile sahip çıkılmasını istedi.

Kürtçeye dönük saldırılar yaşamın her alanında devam ediyor. Kürtçe konuşan insanlar ırkçı saldırılara maruz kalıyor, Kürtçe yayın yapan gazete ve dergiler yasaklanıyor, Kürtçe gerekçesiyle sanatçıların konserleri engelleniyor. Türk devletinin uyguladığı asimilasyona politikalarına karşı mücadele de devam ediyor.

ANF’ye konuşan Amed Kürt Dili Enstitüsü Eşsözcüsü Mine Karakaş, "Asimilasyon politikaları yüz yıldan fazladır sistematik bir şekilde Kürtler üzerinde uygulanıyor. 2016'dan sonra bütün Kürtçe eğitim ve kurs veren kurumların kapatılmasıyla birlikte Kürtçe konuşma oranı ciddi bir şekilde azaldı. Bu durum sadece 2016 ile sınırlı olan bir durum değildir, yaklaşık yüz yıldır süren bir asimilasyon politikasıdır" dedi.

RESMİ VE EĞİTİM DİLİ OLMALI

Asimilasyon politikalarının hedefinde Kürtleri kimliksiz bırakmak olduğunu belirten Mine Karakaş, şöyle devam etti: "Asimilasyon politikalarının amacı bellidir; Kürtleri kimliksiz, kültürsüz bırakıp kendilerinden uzaklaştırmaktır. Kürtler ne kadar dillerinden uzaklaşırsa bir o kadar kendi kültürlerinden, kendilerinden, bilinçlerinden ve toplumundan uzaklaşır. Dil olmadığı zaman kimliğiniz, kültürünüz ve bir yere aidiyetiniz yoktur. Bir yere ait olmadığınızda da kaybolursunuz. Devlet bunu amaçlıyor, sizi hiçbir şeysiz bırakmak istiyor. Bizler dil kurumları olarak yıllardır bu konular üzerinde çalışıyoruz. Asimilasyon politikalarına karşı kurumlarımızın ciddi çalışmaları var. Özellikle kaybolmaya yüz tutmuş olan Kirmanckî lehçesine ağırlık verdik. Özelikle 2000’li yıllardan itibaren teknolojinin gelişmesiyle birlikte asimilasyon politikaları hız kazandı. Şu anda devlet politikalarına baktığımız zaman kreşler artık köylerde dahi açılmış durumda. Buradaki amaç, dört yaşındaki çocuklarımızı kendi dilinden uzaklaştırıp asimile etmektir.  Bizim amaçladığımız ise, Kürtçenin eğitim dili olması, Türkiye’de resmi dil olarak tanınmasıdır. Bir dil, eğitim dili olmadan onu kurtarmanız maalesef çok zordur. Siz bir çocuğu küçükken ana diliyle eğitmezseniz artık özüne dönmesi, dilini öğrenmesi gerçekten çok zordur."

DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Kürt dilini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için topyekun bir mücadele içerisine girilmesi gerektiğine vurgu yapan Mine Karakaş, şunları ekledi: "Sokakta, evde, caddelerde, her ne iş yapıyorsak yapalım kendi dilimizle konuşmalıyız. Evimizde çocuklarımızla Kürtçe konuşmalıyız. Kendi ana diliyle büyümeyen bir çocuk, hayatın hiçbir alanında yeterince başarılı olamıyor. Bu durum bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Lütfen dilimize sahip çıkalım. Hayatın her alanında kendi dilimizi kullanalım."